LZE K VYTÁPĚNÍ POUŽÍT KLIMATIZACE? JAKÁ JE ENERGETICKÁ ÚČINNOST?

LZE K VYTÁPĚNÍ POUŽÍT KLIMATIZACI?

Ano, mnoho klimatizací lze použít k vytápění i chlazení, včetně přepínacího ventilu.


Tok energie lze obrátit, což přemění klimatizaci na topení. Toto se nazývá technologie reverzního cyklu. Jedná se o elektrický klimatizační systém, který zajišťuje chlazení i vytápění. Pokud má váš klimatizační systém reverzní cyklus, bude mít funkci režimu topení.


Split systém je jedním z nejoblíbenějších dostupných typů klimatizace, protože je pohodlný a účinný. Klimatizace s děleným systémem udržuje vnitřní a vnější jednotky oddělené. Vnitřní jednotka je tichá a elegantní a pojme pouze dlouhý ventilátor, chladicí spirálu a vzduchový filtr. Ve venkovní jednotce je umístěn ventilátor a kompresor – to udržuje hluk mimo obytný prostor.

JAK JE ENERGETICKY ÚČINNÁ KLIMATIZACE PRO VYTÁPĚNÍ?

Mnoho lidí neví, že klimatizační jednotky lze využít i jako tepelná čerpadla. Teplo dodávané ze systému s reverzním cyklem se často vyrábí s vyšším výkonem než tradiční tepelný systém a při procesu spotřebuje mnohem méně energie.

Můžete snížit svou uhlíkovou stopu a ušetřit peníze na nákladech na energii jednoduše tím, že použijete klimatizaci jako topení.

Klimatizace s reverzním cyklem mají účinnost 300–600 %. To znamená, že jedna jednotka(kw) elektrické energie může být přeměněna na třikrát až šestkrát více energie pro chlazení nebo vytápění. Některé klimatizace s reverzním cyklem dosáhly účinnosti přes 1000 % za mírných provozních podmínek.


Udržujte teplotu klimatizace nastavenou na zhruba 8 stupňů Celsia pod venkovní teplotou v létě (nebo 8 stupňů nad venkovní teplotou v zimě), každý stupeň nižší/vyšší zvýší vaše provozní náklady přibližně o 10 %.

Pomocí režimu vytápění může vaše klimatizace vytápět vaše obytné prostory. Ventilátor se obvykle nezapne prvních 3-5 minut při spuštění režimu topení, dokud se klimatizace nezahřeje, jinak by rozfoukával studený vzduch po místnosti.


KLIMATIZACE S REVERZNÍM CYKLEM VERSUS PLYNOVÉ KOTLE

Klimatizace s reverzním cyklem VS. plynové kotle. Ale který je nejlepší?

Klimatizace s reverzním cyklem je schopna jak ochlazovat, tak vytápět váš domov. Může se také nazývat tepelné čerpadlo, protože odebírá teplo z venkovního vzduchu a poté přenáší ohřátý vzduch dovnitř. Plynové ohřívače využívají sálavé vytápění (jinak známé jako spalování plynu), které vytváří plamen k ohřevu vzduchu. Systém reverzního cyklu má vyšší energetickou účinnost.


Cenově dostupné – není třeba kupovat klimatizaci a topení, protože klimatizace s reverzním cyklem zvládne obě funkce

Bezpečné – klimatizace s reverzním cyklem nemají žádné exponované prvky, jde tedy o velmi bezpečný způsob výroby tepla. Systémy s reverzním cyklem nevyžadují kvůli bezpečnosti rutinní servis jako plynové ohřívače.

Efektivní – plynové kotle jsou účinnější v chladnějších klimatických podmínkách (jako je Victoria), protože nejsou ovlivněny venkovními teplotami. V mírnějším klimatu to není problém.

Odolné – systémy s reverzním cyklem mají životnost 20+ let.

Rychlost – plynové ohřívače obvykle dokážou ohřát prostor rychleji než klimatizace s reverzním cyklem.

Energeticky účinné – klimatizační jednotky s reverzním cyklem jsou účinné jak při chlazení, tak při vytápění a časem jsou účinnější jak z hlediska nákladů, tak spotřeby energie.

Flexibilní a adaptabilní – většina klimatizací s reverzním cyklem má termostaty a pokročilou invertorovou technologii pro řízení vlhkosti a teploty v místnosti.

Čištění – některé klimatizace s reverzním cyklem mají zabudované filtry na čištění vzduchu a umožňují také odvlhčení vzduchu. Filtr neutralizuje pachy, zachycuje částice ve vzduchu a deaktivuje viry a bakterie. Ideální pro domácnosti, které trpí sennou rýmou a astmatem.

Ekologické – Klimatizace s reverzním cyklem šetrné k životnímu prostředí zde vítězí, protože produkují pouze 1/3 množství emisí skleníkových plynů plynových ohřívačů.